Linkek és (kereszt)Hivatkozások

Linkek és (kereszt)Hivatkozások (eredeti angol változat)

WikiWikiWeb? tulajdonság a szöveg más pontjaira mutató (kereszt)hivatkozások könnyű létrehozása. PmWiki összetett motorja hozza létre ezeket a (kereszt)hivatkozásokat.

Más oldalakra való hivatkozás

Kezdetnek hozzunk létre egy másik oldalra való hivatkozást! Vegyük körül az oldal nevét dupla szögletes zárójellel, pl. [[Linkek Hivatkozasok]], vagy [[Telepites]], melyek a következő képpen jelennek meg: Linkek Hivatkozasok? and telepites?.

Dupla szögletes zárójelen belül a PmWiki automatikusan Nagybetüssé alakítja a szvakat, amelyek szóköz, vagy központozás után következnek (a ~ is). Azonkívül linkek létrehozásakor a PmWiki a szavak között szóközöket figyelmen kívül hagyja. Így a [[Linkek Hivatkozasok]], a [[linkek hivatkozasok]], és [[LinkekHivatkozasok]] bár különböző képpen jelennek meg ugyan arra hivatkoznak.

A hivatkozásokhoz csapódó ragok, a linkben megjelennek, de a hivatkozas célpontjában nem. Pl. [[Linkek Hivatkozasok]]ban látszólag benne van a rag, pedig linkek hivatkozasokban? nincs benne. A linkben gömbölyő zárójelek segítségével rejthetjük el a nem kívánt részeket, pl. [[(Linkek) Hivatkozasok]] úgy jelenik meg, mint Hivatkozasok?.

Végezetül, úgy is megadhatjuk a hivatkozás szövegét, hogy "|" függőleges vonallal választjuk el a hivakozási címtől, Pl. [[LinkekHivatkozasok |Ez is a Hivatkozásokra mutató link]], amely így jelenik meg: Ez is a Hivatkozásokra mutató link?. Illetve használhatjuk a (->)-at is Pl. [[A Hivatkozásokra mutató link -> Linkek Hivatkozasok]], amely így jelenik meg (A Hivatkozásokra mutató link?).

Egyes oldalak felismerik a WikiWord linkeket, ahol a WikiWord szavakat az oldal automatikusan egy hivatkozásnak érzékeli.

Külső weboldalra (URL) való hivatkozás

Külső linkre való hivatkozást kezgyük egyszerűen 'http:', 'ftp:', stb. szöveggel. Így a http://www.google.com/ és a [[http://www.google.com/]] hivatkozás a Google-ra mutat. Az előbbi "hivatkozások" is használhatják a függőleges vonal, vagy a nyilas szintaxist, pl. [[http://www.google.com/ | Google]] , vagy [[Google -> http://www.google.com]].

InterMap links are also supported (see InterMap?).

Oldalon belüli hivatkozások

Oldalon belüli hivatkozáshoz a [[#LinkNev]]-t, az adott oldalon belül egyedinek kell lennie. A következő változatokat használhatjuk:

  • [[#LinkNev|link szöveg]] ugyan azon az oldalon, vagy
  • OldalNev#LinkNev , illetve [[OldalNev#LinkNev|link szöveg]] egy másik oldalon

Az [[OldalNev(#LinkNev)]] alakot a [[OldalNev#LinkNev]] formánál hasznosabbnak találhatjuk, mivel az előbbi elrejti a "LinkNev" szöveget míg az utóbbi megjeleníti azt.

<< Új oldal létrehozása | Tartalomjegyzék | Images in wiki pages? >>

Vissza a Tartalomhoz